Home | Contact | Mijn account | RSS |

Congres - Agro-ecologie: droom of toekomstperspectief?

17 december 2013 13:30 - 17:00
Omschrijving
Prof. Pablo Tittonnell van Wageningen UR legt uit wat hij bedoelt met ecologische intensivering. Landbouwer en Ekoland Innovatieprijswinnaar Kees Steendijk legt uit hoe je meer dan negen ton biotarwe per hectare kan telen door te innoveren met oa. zaaidichtheid (System of Root Intensification). Nadien buigt een panel met diverse stakeholders zich over de vraag wat een radicale keuze voor agro-ecologische landbouw in Europa en Vlaanderen zou betekenen voor de sector, voor productiviteit en inkomen, voor landbouwonderzoek en voor het beleid. Kabinet Landbouw geeft een reactie vanuit het beleid.

Als de voortekenen niet bedriegen, zal de discussie vooral gaan over de vraag in hoeverre het industriële landbouwmodel (op basis van een hoge mechanisatiegraad met veel externe inputs) is aan te passen aan het agroforestry-model, waarbij de machines tussen bomenrijen moeten doorrijden om de eenjarigen te kunnen verbouwen...Zou de impact op de bodemconditie ook aan de orde komen?

Citaat uit het UNEP Emissions Gap Report 2013 (zie onderaan):
In gemechaniseerde boslandbouwsystemen in de gematigde streken, hebben Dupraz en Talbot (2012) landequivalentie-verhoudingen aangetoond van 1.2 tot 1.6, wat suggereert dat het planten van bomen en gewassen samen efficiënter is dan wanneer de twee afzonderlijk worden geplant.
In Europa en Noord-Amerika, is agroforestry vooral gepromoot voor de geleverde ecosysteemdiensten (Dupraz en Liagre, 2008; Current et al., 2009; Jacobson, 2012; Schoeneberger et al., 2012). Toch heeft agroforestry, ondanks de economische voordelen op lange termijn, zijn potentieel nog niet bereikt in Europa vanwege de hoge investeringskosten en de gepercipieerde complexiteit van de invoering van éénjarige en meerjarige planten tesamen in gemechaniseerde hoge-input landbouw (Papanastasis en Mantzanas, 2012). Om de uitbreiding van agroforestry te bevorderen, heeft de Europese Agroforestry Federatie onlangs opgeroepen tot hervormingen van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, ondermeer via financiële steun aan boeren en flexibelere subsidiabiliteitsregels (EURAF, 2013).


Doelgroep
Wie niet?

Locatie
Brussel, gebouw Mundo-B, Edinburgstraat 26, 1050 Elsene

Kosten
€10

Aanmelden
www.bfvl.be

Informatie
Agro-ecologie brochure van Bioforum
In de mooie brochure “Het echte werk: boeren vertellen zelf hoe agro-ecologische landbouw werkt” lees je bijdragen over zaden, bodemvruchtbaarheid, zelfvoorzienende veehouderij, agroforestry en meer...

Agroforestry in rapport van VN milieuprogramma
Het VN milieuprogramma (UNEP) lanceerde het Emissions Gap Report 2013 op 5 november in Berlijn. Op de Warschau klimaatconferentie organiseerde UNEP enkele events over dit rapport.
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring