Home | Contact | Mijn account | RSS | |
|
Eenzijdig perspectief tijdens internationale voedselconferentie Noordwijkerhout27 september 2013
Alternatief voor 2014 staat in de steigersVan 29 september tot 2 oktober 2013 vond in Noordwijkerhout de First International Conference on Global Food Security plaats, georganiseerd door Elsevier. Achter deze pretentieuze titel gingen sponsors als Monsanto en Unilever schuil. De conferentie beloofde ‘de nieuwste analyse, inspirerende visies en innovatieve onderzoeksmethoden’ naar voedselzekerheid. Wij betwijfelen of ze dat waar maakten, gezien het programma, de thema’s, de sprekers en de toegangsprijs van € 800. Het debat over de toekomst van onze voedselvoorziening zou een democratisch proces moeten zijn; een interactie tussen wetenschappers, producenten en burgers. Het Voedsel Anders Netwerk is dat proces begonnen. Dit gaat culmineren in een tweedaags congres op 21 + 22 februari 2014, in het Jaar van de Familielandbouw uitgeroepen door de Verenigde Naties. We zien uit naar een uitwisseling over de vele ecologische én rechtvaardige antwoorden op de problemen van het huidige voedsel- en landbouwmodel. De benaderingen die door miljoenen kleine boeren en consumenten in de wereld met toenemend succes worden toegepast en uitgebouwd. Daaronder vallen bijvoorbeeld agro-ecologische productiemethoden en directe marktafspraken tussen boer en consument. Dit zijn toekomstbestendige systemen die de bodemvruchtbaarheid versterken, het klimaat ontzien en voldoende, gezond voedsel produceren met een eerlijke prijs voor de boeren. Landbouw waar de generaties na ons ook van kunnen profiteren. In Noordwijkerhout leken deze strategieën niet aan bod te komen. Daar besprak men vooral hoogtechnologische, industriële oplossingen voor het voedselvraagstuk. In september nog concludeerde de UNCTAD in het Trade and Environment Report 2013 dat ‘monoculturen en industriële landbouw niet voldoende betaalbaar voedsel produceren, terwijl de milieuschade stijgt’.’ *) De UNCTAD beveelt een omslag aan naar gesloten kringlopen en een divers productiepatroon dat overeenkomt met de multifunctionaliteit van landbouw. Er was geen enkele boer of boerin uitgenodigd om in Noordwijkerhout te spreken. En dat terwijl er zoveel succes is behaald met co-creatie van kennis over voedsel en landbouw, een methode waar wetenschappers en boeren samenwerken. De rol van boeren in het produceren van voedsel leek op de conferentie te zijn vergeten, ondanks dat zo’n 70% van het voedsel van mensen op het platteland door kleinschalige boeren wordt geproduceerd. Er was bovendien weinig aandacht voor het achterliggende handelsbeleid, waardoor veel boeren voor de export moeten produceren onder de kostprijs en in sommige gevallen zelfs van hun land worden verdreven voor bijvoorbeeld soja en biobrandstoffen. Volgens het Trade and Environment Report moeten we toe naar handelsbeleid dat zoveel mogelijk lokale en regionale voedselproductie stimuleert. De urgentie van een omslag in het heersende beleid is groot. Vele eerdere rapporten en ervaringen wezen al op het feit dat een de huidige klimaat-, milieu-, gezondheids- en armoedeproblemen mede veroorzaakt zijn door de promotie en het gebruik van pesticiden, gentechnologie, exportgerichte productie en monoculturen. Die putten immers de bodem en de natuur uit, veroorzaken enorme CO2-uitstoot en brengen boerenfamilies in de schulden. Door boeren en consumenten worden vele andere benaderingen in praktijk gebracht die het verdienen om op de kaart te worden gezet en zoveel mogelijk ondersteuning te krijgen. U bent van harte uitgenodigd om hierover mee te praten op 21 en 22 februari 2014 in Wageningen. *) Zie het rapport UNCTAD, Trade and Environment Report 2013. Wake up before it is too late: Make agriculture truly sustainable now for food security in a changing climate, 18 September 2013. Op 27 September 2013 ondertekend door: A SEED Boerderij Buitenverwachting Boerengroep Both ENDS Burgers voor gentechvrij voedsel Corporate Europe Observatory De Waard Eetbaar Landschap Down2Earth ETC Foundation FIAN Nederland Gevoel voor Humus Gezonde Moestuin Advies Gifsoja.nl ILEIA Kenniscentrum voor duurzame landbouw Milieudefensie Netwerk Vitale Landbouw en Voeding OtherWise Platform Aarde, Boer, Consument Stichting Gezonde Gronden Stichting RUAF TEAM Ecosys Transnational Institute Werkgroep Voedselrechtvaardigheid Women’s International League for Peace and Freedom XminY Solidariteitsfonds (allen onderdeel van het Voedsel Anders- netwerk) |
|
|||||||||||||
|
|
|