Home | Contact | Mijn account | RSS |

Jaap van Bruchem†



Jaap van Bruchem werd geboren in Groot-Ammers op 6 juni 1945. Op 11 november 2021 is Jaap van ons heengegaan, vanuit het rusthuis in Uden waar hij zijn laatste jaren heeft doorgebracht. Hieronder een persoonlijke reactie van Tonnie, een van onze trouwste medeleden van het eerste uur.

Lieve Jaap,
samen gingen we soms naar NVLV, daar was ik verwonderd over jouw inzichten in de kringlooplandbouw, de gemoedelijkheid van de bijeenkomsten en het meeste nog hoe je mensen, (niet alleen bij NVLV) inspireerde met jouw levenswerk. Ook in onze familie hebben we je leren kennen als een lieve zachtaardige man, we zijn heel erg blij dat je onze oom en zwager bent en hopen dat je nu gelukkig bent, bij Nanette. Rust zacht Jaap. Harm, Peter en Tonnie

Van het bestuur:

Dankjewel, Jaap,
voor de pioniersfunctie die je hebt vervuld in het nadenken over de rol die stikstof in onze bodem speelt, en voor je pioniersrol in het verleden, toen nog niemand ooit van de efficiëntie van stikstofbenutting in de bodem had gehoord en de toepassing van kunstmest nog de norm was in Wageningen (en in Den Haag)!

Tijdens je verblijf in Indonesië ging er bij jou een lichtje branden en wees je ons in Nederland op de kwalijke invloed van te veel eiwit (stikstof!) in het rantsoen van de koe (of te weinig koolstof, 't is maar hoe je het bekijkt). Je hebt ons toen met de neus in de koeienstront geduwd, waar je de sleutel vond voor de succesvolle toepassing van kringlooplandbouw: de juiste consistentie van mest, de concentrische cirkels, de bacteriën en de hoeveelheid stro die er nodig is om stikstof behoorlijk te laten binden, aan de organische koolstof die vrijkomt uit stro.

Jij hebt ons geleerd dat er voldoende organische koolstof beschikbaar moet zijn om de aanwezige stikstof te kunnen binden en daarom sloeg je ons voortdurend om de oren met het getal van de koolstof/stikstof-verhouding, oftewel de C/N-ratio. Die moet voldoende hoog zijn (12 of meer) om twee belangrijke organische kringlopen (die van C en van N) in één klap te kunnen sluiten. En dat begint al bij het rantsoen van de koe, die haar mest bij voorkeur zelf uitrijdt in de wei, gedoseerd, niet geïnjecteerd en gescheiden van de urine!

Wij danken je voor je gedrevenheid en vasthoudendheid, om iedereen die het maar horen wilde deelgenoot te maken van je kennis, je formules en je visioenen op het Aquariustijdperk. Je hebt ons op het spoor gezet van het doorslaggevende belang van het bodemleven voor het "rond" maken van de organische koolstofkringloop, voor de bodemgezondheid, voor de kwaliteit van ons voedsel en voor onze gezondheid. Daarvoor zijn we je diep dankbaar.

Hieronder vindt u het vignet dat Jaap zo graag gebruikte voor de Quadrupoolbijeenkomsten waar het Aquariustijdperk zou worden ingeluid, en de onderwerpen die hij daar zo graag behandelde!
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
artikel Aquarius landbouw

artikel kwantum landbouw n.a.v. themadag 'Landbouw in de 21e eeuw', 6 oktober 2010 in Wageningen

Landjuwelen

Presentatie Fribourg in 1999
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring