Home | Contact | Mijn account | RSS |

Bennie van der Berg – De overstap naar kringlooplandbouw.

Bennie van der Berg is kringloop-melkveehouder in Wijhe. Hij boert op een zandgrond en heeft meegedaan aan de praktijkproef met 50 collega’s om onder voorwaarden bovengronds mest uit te rijden. Tot 2000 was zijn visie en werkwijze als melkveehouder om 20.000 liter per ha. vol te melken met zo weinig mogelijk koeien. De productie per koe lag toen op 11 duizend liter en hoger per lactatie. De voeropname in kilogrammen droge stof per koe/dag moest zo hoog mogelijk zijn, en 24 kg droge stof kregen we er wel in.

Het keerpunt
De problemen die ontstaan rond het jaar 2000 door de inenting voor IBR en de MKZ uitbraak bij hem in de buurt vormen de aanleiding voor het bedrijf om langzaam om te schakelen naar kringlooplandbouw. "Dit is voor mij en de koeien een ingrijpend proces geweest. Het gevoel van zelf weer ondernemer te zijn (worden) en de omgang met plant en dier waren voor mij hierbij leidend. Dus het niet meer bijna uitsluitend geleefd worden door anderen (bank, voerleverancier en dierenarts)."

Wat heeft het opgeleverd?
Het behouden van 20.000 liter per ha, wel met meer koeien maar minder kosten en meer plezier in het werk. “Met mijn lezing wil ik u graag meenemen in mijn innerlijke strijd, om het gangbare los te laten en om kringloop-landbouw daar voor in de plaats te stellen. Vooral door relaxter boer te kunnen zijn met minder problemen bij het vee. Daardoor is er minder arbeid nodig. Een groot bijkomend voordeel daarbij is dat ik met minder of geen stress mijn werk kan doen. Dit betekent dat ik veel meer plezier beleef aan mijn bedrijf.”
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring